MENIU

duminică, 5 aprilie 2009

Becurile clasice trag pe dreapta de la 1 septembrie 2009 - becurile incandescente

    De la 1 Septembrie 2009, va înceta producţia becurilor cu incandescenţă de 100 W. Următoarele pe lista „neagra” sunt cele de 75 W, în 2010 iar în 2011 cele de 60 W. Din septembrie 2012 va fi interzisă producţia tuturor becurilor clare cu incandescenţă.
    Decizia Comisiei Europene, de retragere a lămpilor cu incandescenţă nu interzice comercializarea lor până în 2012.
    Se estimează că o să plătim de 5-10 ori mai mult pentru înlocuirea fiecărui bec clasic însă din calculele lor în cinci luni ar fi recuperată investiţia, în urma reducerii consumului de electricitate.
    Sunt pro
pentru ecologie, pro pentru toate eforturile ce înseamnă „Green” însă până acum nu am găsit becuri a căror lumină să echivaleze cu cea a bătrânelor lămpi cu incandescenţă (brevet deţinut de Thomas Alva Edison (11 Feb. 1847 a - 18 Oct. 1931) din 1879).
    Sper că nu voi pune 3 becuri eco pentru a avea lumină de la unul normal : - ).

    Durata de viaţă este incomparabil mai mare la cele fluorescente (6.000 - 15.000 ore) faţă de cea a lămpilor incandescente (în jur de 1000 ore).

    Parcă aş fi însă tentat să înlocuiesc totul cu leduri : - )
    Lăsând gluma la o parte, pot spune că spoturile şi becurile cu Leduri au început de ceva vreme să înlocuiască becurile cu incandescenţă sau spoturile cu halogen, mari consumatoare de energie (la birou sau acasă).

    CE ESTE LED –ul ? wikipedia

    Un articol legat de înlocuirea surselor convenţionale de iluminat ne arată intenţiile oficialităţilor de a face acest pas.

    Sursa: www.telegrafonline.ro

    Iluminatul stradal cu surse convenţionale ar putea fi înlocuit în curând cu surse mai eficiente din punct de vedere energetic, precum semi-conductorii cunoscuţi sub numele de led-uri. "Aceasta sursă este mai eficientă din punctul de vedere al consumului, cu pînă la 50% mai eficientă decît sursele conventionale”, a spus Corneliu Rotaru, expert al Asociaţiei Române pentru Conservarea Energiei, cu ocazia unui seminar dedicat utilizării luminii cu semi-conductori led. Potrivit Asociaţiei Române a Electricienilor (AREL), semi-conductorii reprezintă o alternativă la lămpile cu incandescenţă sau la cele fluorescente. În multe aplicaţii, led-urile înlocuiesc cu succes lămpile cu filament, în special acolo unde se doreşte durabilitate, operarea în condiţii de temperatură scăzută şi/sau direcţionalitate, în special la semafoare, automobile, panouri de afişaj şi arhitectură. Cu noile tehnologii, consumul de energie electrică poate fi redus masiv, cu economii de pînă la 100 miliarde dolari în următorii 20 de ani. România beneficiază şi de fonduri pentru dezvoltarea unor programe de eficienţă energetică ce vizează în special iluminatul public sau în spaţii publice. Guvernul norvegian oferă peste 50 milioane de euro pentru realizarea unor proiecte comune derulate de companii din România şi Norvegia pentru dezvoltarea unor surse regenerabile de energie, iar Uniunea Europeană oferă granturi (împrumuturi nerambursabile) pentru iniţiative de creştere a eficienţei energetice prin programul New Green Light.

    Sursa: articol www.telegrafonline.ro

    Să vedem cum reacţionează restul lumii la schimbarea majoră ce vine pentru că nu ştiu câţi sunt la curent cu aceasta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu