MENIU

marți, 14 octombrie 2008

Google Chrome - un nou browser

Este noul produs al celor de la google. Va reusi sa se impuna printre browsere-le consacrate sau va ramane in spatele celor actuale doar ca o alternativa, un moft ... ?
Are avantajul (sau nu) ca este produs de google. Are experienta? Nu ! Sa vedem ce putem spune dupa primele saptamani de utilizare continua si dupa incercarea de inlocuire completa a vechilor si batranelor browsere.

Prima
impresie este placuta, banuiesc pentru toata lumea.
Instalarea este simpla si „curata”, din ce am observat fara alte gogomanii aditionale (gen adaware). Intreaba daca vreti sa faceti import la setarile din Firefox si IE si cam atat.
Are o interfata simplista, practica, lipsita de meniurile obisnuite in browserele uzuale, pana si clasicul meniu Windows a disparut. Bara de stare a fost inlocuita cu o zona inteligenta semitransparenta care apare in momentul in care se incarca ceva sau sunteti deasupra vreunui link.
Utilizarea tab-urilor este deja inclusa in pachetul de baza la orice browser, insa chrome ne ofera si alte posibilitati de utilizare a lor. Vom detalia mai tarziu si aceste aspecte.

Pagina principala la deschiderea browser-ului va contine mereu lista celor mai accesate site-uri, asta daca nu ati setat voi o alta pagina de start. In acest caz fiecare tab nou va contine aceste legaturi. Ceva similar cu Quick Dial din Opera. Pe langa acestea mai contine si o caseta de cautare in istoricul navigarii, lista ultimelor taburi inchise si istoricul complet al navigarii web. Mai putem mentiona ca prin aceasta prezentare s-au eliminat o serie de meniuri si ferestre. Printr-o simpla pagina html actualizata automat se ofera mai multe functii.
Buun. Sa vorbim despre bara de adrese care a devenit zona cea mai importanta dintre toate, numita Omnibox.
Au reusit sa suplineasca cu aceasta mai multe functii.
A disparut casuta de cautare rapida, cautarea facandu-se direct in bara de adrese.
Cautare in timp real in lista adreselor tastate, in istoricul navigarii si a favoritelor, sugestiile oferite de motorul de cautare google, sunt functiile care le preia bara de adrese. Ca motor de cautare implicit este google insa se poate inlocui cu altul din optiuni (Tools -> Options -> Basics -> Default search) sau se pot adauga altele.
Se poate de asemenea, vedea si istoricul fisierelor descarcate si cel al navigarii sub forma unor pagini html care ofera informatii ca data, ora si numele descarcarii sau navigarii.
Legat de browsing-ul prin tab-uri sunt cateva lucruri noi aduse fata de competitie.
- posibilitatea deplasarii tab-urilor in afara paginii principale si utilizarea lor ca pagini independente precum si readucerea lor inapoi in pagina;
- crearea de duplicate a unui tab in ferestre individuale;
- la descarcarea unui fisier pe tab-ul respectiv apare o sageata care confirma acest transfer;
- fiecare tab este ruleaza ca un proces separat astfel ca la orice problema sa poata fi inchis fara a le afecta pe celelalte.

Mai sunt sa zicem 2 functii mai importante dupa care o sa descriu si cateva probleme care le-am intampinat la utilizarea lui.
Functia Element Inspector care ne ofera informatii utile despre codul html (mai utila dezvoltatorilor de aplicatii).
Functia Incognito - paginile care le vedeti in aceasta fereastra nu vor aparea in istoricul navigarii sau cautarii si nu vor lasa urme, gen cookies, in computer, dupa ce inchideti fereastra incognito. Orice fisier descarcati sau adresa salvata la favorite vor fi totusi pastrate (detalii incognito window).

Folosind optiunea incognito nu afecteaza profilul altor persoane, comportamentul serverelor vizitate sau a softurilor folosite.
Va protejeaza impotriva:
- site-urilor care colecteaza sau schimba informatii despre voi;
- furnizorii de servicii internet sau angajatorii care urmaresc paginile vizitate;
- software ascuns, gen keylogger, in schimbul emoticon-urilor, smilie-urilor free;
etc

Un alt plus este faptul ca are un task manager inclus. Click dreapta pe bara cu tab-uri -> task manager si ... voila!

Se pot folosi scurtaturi de la tastatura pentru fisiere si taburi.
O lista cu acestea o gasiti aici: lista shortcuts

Ca probleme intampinate pe parcursul a 4 saptamani de testare ar fi:
- cand se blocheaza un tab nu mai merge cateva zeci de secunde niciunul, poate fi minimizat in bara insa de curand imi blocheaza si firefox in a functiona, nemaiputand schimba taburile nici acolo;
- nu ruleaza momentan filmele de pe youtube, salvari atasamente din yahoo mail, nici unele link-uri, pe metacafe uneori ruleaza alteori nu ... bla bla;
- se pierde uneori legatura la pagina curenta, orice click dat pe un link nu ajunge nicaieri decat la eroare de pagina lipsa... asta pana la un refresh sau restart google chrome;
- fara feed reader, probleme momentan cu anumite scripturi si animatii flash.

Legat de confidentialitatea datelor scrise in bara de adrese sau in orice alta parte a browser-ului cred ca e o tema separata si ar trebui sa vedem intai care ar fi realitatea. Se spun multe momentan legat de exemplu de sugestiile automate la tastarea in bara de adrese ca ar fi monitorizate inainte de a apasa tasta enter. Dupa cum spuneam poate fi o tema separata de discutie.

Nu stiu ce sa zic insa as considera ca minus faptul ca exista optiunea de a arata parolele salvate.
Per ansamblu fiind o versiune beta consideram ca bugurile existente se vor rezolva pe parcurs insa ma intreb de ce au ales sa porneasca cu cateva probleme tehnice nerezolvate cand multi viziteaza in unele cazuri numai site-uri cu continut video, flash ...

Am vazut ca multi se vaitau de consumul mare de memorie. Personal ma aflu in categoria celor care il lauda pentru consumul mic in comparatie cu celelalte. Avand in vedere ca am mers in paralel cu cele 3 (Firefox, Opera si Chrome) cu mai multe taburi deschise iar cel din urma s-a comportat cel mai bine fata de celelalte 2, avand deschise aceleasi adrese in toate browser-ele (maxim 19 taburi am avut deschise simultan in chrome).

Ce pot spune, ar mai fi multe de zis insa va las placerea sa descoperiti utilitatea sau normalitatea acestui browser in functie si de cerintele fiecaruia pentru ca sincer raman la parerea ca fiecare isi spune pasul si in functie de ceea ce cauta si cere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu