MENIU

marți, 29 martie 2011

CODUL RUTIER: Modificari (mai mult decat penibile) – nepurtarea centurii, telefonul mobil folosit fara hands-free sau depasirea vitezei max. cu 20 km/h – doar avertisment!

Oare chiar nu mai au cu ce sa se joace? Chiar asa de deranjante sunt petele alea negre de pe hartiile care se prafuiesc in sertare, dulapuri sau cine stie pe unde?

Banuiesc ca o revelatie peste noapte l-a facut pe acel senator sa dicteze cuiva care stia sa scrie si sa formuleze corect niste idei pe cat de idioate pe atat de nocive din pacate tot ... cetatenilor. Chiar daca unii considera ca tin cu bau bau, nu e asa... se duce naibii tot ce inseamna coerenta in haosul deja prezent in societatea noastra.

Ma rog, parca din zi in zi ideile trasnite apar mai rau decat ciupercile dupa ploaie.
Sa fie oare de la somnul linistit care il duc unii? Cine stie...

Cat de... imbe... interesant sa fii (si nu sa fi cum majoritatea pitipoancelor masculine sau feminine scriu), sa crezi ca acele ganduri, care vor deveni realitate vor ajuta cu adevarat? Banuiesc ca nu asta este scopul, ci dimpotriva, ajutarea celor care trebuie sa incalce mai usor legea (vezi evenimentele din ultimul an cel putin).

Sa nu cumva sa credeti ca tin doar cu unii din povestea asta, nu.
E vorba de problemele IMPORTANTE "de care se lovesc" unii (din pacate cam toti cei care ar trebui sa FACA multe altele cu adevarat importante) si de preocuparile din ce in ce mai pe langa realitatea care ne apasa tot mai greu.

So, LOVE NFS? ... Go baby Go :-) drifting on the tram lines!

Ultima initiativa interesanta, chiar adoptata pe 23 Martie, nu mai sanctioneaza cu amenda soferii care nu poarta centura (de parca e geanta sau geaca...), care vorbesc la telefon fara hands-free, care nu semnalizeaza schimbarea directiei de mers sau depasesc viteza maxim admisa cu cel mult 20 km/h.

Sanctiunea consta doar intr-un avertisment cu valabilitate 6 luni dupa care se sterge cu buretele daca respectivul sofer a fost cumintel, in viziunea unora.

Redau pasajul din lege care contine aceste modificari (modificari aduse OUG 195/2002 si nu 1995/2002 cum au scris multi, privind circulatia pe drumurile publice) si spune ca urmatoarele fapte savarsite de persoane fizice se vor pedepsi doar cu avertisment:

„...
1. Constituie contraventii si se sanctioneaza cu avertismentul scris prevazut in clasa I de sanctiuni urmatoarele fapte savarsite de catre persoane fizice:
1.1. imposibilitatea inmanarii actului de identitate, a permisului de conducere, a certificatului de inmatriculare sau de inregistrare, a celorlalte documente prevazute de lege, la cererea politistului rutier, cand participantii la trafic nu detin aceste documente in acel moment, din motive obiective;
1.2. depasirea cu maxim 20 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatata, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate si verificate metrologic;
1.3. conducerea unui autovehicul in mod nejustificat cu o viteza cu cel putin 10 km/h sub limita minima obligatorie stabilita pe tronsonul de drum respectiv;
1.4. nerespectarea obligatiei de semnalizare a manevrei de schimbare a directiei de mers;
1.5. neindeplinirea obligatiei proprietarului sau a utilizatorului de autovehicul de a solicita documentul de constatare a avariilor produse acestuia in alte imprejurari decat in urma unui accident de circulate;
1.6. nerespectarea obligatiei pasagerilor aflati intr-un autovehicul de a purta, in timpul deplasarii pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de siguranta omologate;
1.7. nerespectarea obligatiei conducatorului de vehicul de a lasa liber traseul tramvaiului la apropierea acestuia, cand drumul are o singura banda;
1.8. nerespectarea obligatiei de a aplica semnul distinctiv pe autovehicule conduse de persoane care au mai putin de un an vechime de la dobandirea permisului de conducere;
1.9. folosirea telefoanelor mobile in timpul conducerii, cu exceptia celor prevazute cu dispozitive de tip "maini libere";
2. In cazul contraventiilor prevazute la alin. (1), amenda se aplica numai dupa ce anterior a fost acordat un avertisment scris.
3. Amenda care se aplica contraventiilor prevazute la alin. (1) este cea corespunzatoare clasei a II-a de sanctiuni.
4. Avertismentul scris se anuleaza la implinirea termenului de 6 luni de la data constatarii contraventiei pentru care a fost aplicat.
5. In cazul contraventiilor prevazute la alin. (1), aplicarea amenzii anuleaza avertismentele acordate pana in acel moment.
6. Procedura de inregistrare a avertismentelor scrise este aceeasi ca in cazul inregistrarii punctelor de penalizare si se stabileste prin regulament.
...” stop citat.

Cu 2-3 puncte de penalizare vor fi sanctionate:
- oprirea nejustificata pe banda de urgenta,
- depasirea cu 21-30 km/h a vitezei maxime admise,
- nepastrarea distantei corespunzatoare,
- nerespectarea regulilor privind manevra de intoarcere,
- mersul inapoi,
- schimbarea benzii,
- stationarea neregulamentara.

Senatorii au adoptat reglementarile noi legi, miercuri, cu 90 de voturi „pentru” si o abtinere. Pentru a intra in vigoare, legea trebuie sa treaca si de Camera Deputatilor si de Presedintele Romaniei.

E clar ca va trece, nu? ... La naiba cu toata abureala asta

Aici puteti vedea proiectul de modificare: proiect de modificare OUG 195/2002

Iar aici drumul parcurs de proiectul de modificare: drumul parcurs de proiect

Pe nenea senatoru nu il mai citez... s-a citat singur peste tot.

Citez ce a spus seful Politiei Rutiere Romane (sursa: capital.ro):

Seful Politiei Rutiere Romane, Lucian Dinita a declarat pentru Capital:
„Daca Senatul Romaniei asa a decis si daca societatea romaneasca asta doreste, politia rutiera se va conforma”.
Acesta considera, insa, ca nepurtarea centurii de siguranta reprezinta un pericol real la adresa pasagerilor, iar in toate accidentele unde s-au constat decese, principala cauza a reprezentat-o nepurtarea centurii de siguranta.

"Oamenii trebuie sa constientizeze ca nu este o ambitie a politiei sanctionarea celor care nu poarta centura de siguranta, ci incercam astfel sa le salvam viata” a mai spus Dinita.

"In ceea ce priveste viteza, soferii ar trebui sa stie ca legea prevede o toleranta, sanctiunile aplicandu-se doar celor care sunt surprinși mergand cu peste 61 de km/h”, a continuat Dinita.

"Romania orcium nu este in ton cu Europa cand vine vorba de sanctiuni. Soferii romanii care vor circula in afara granitelor, obisnuiti sa primească doar avertisment, se vor trezi cu amenzi cuprinse intre 200 si 400 de euro”, a incheiat seful Politiei Rutiere Romane.

Ca cetatean al Romaniei imi pot permite sa spun ca sunt pe aceiasi lungime de unda cu Dl. Dinita. Insa daca nici dansul nu are cum sa faca propuneri corecte (cu siguranta le-ar face degeaba) la ideile gresite puse in aplicare de oameni inconstienti atunci nu putem decat sa vorbim la colt de strada si sa privim cum totul incepe sa mearga doar intr-o directie, si anume inspre haos total.

Ma rog, fiecare are dreptul la un punct de vedere si a cam ramas singurul lucru care il putem face.

Majoritatea (nu are rost sa spun de ce tip) conduce minoritatea... so, long live... who? Ca noi nu avem cum.

Ha, revin putin la partea cu citatul din declaratia „domnului senator”, cum sa nu citez asa ceva (nu e cenzura la ce a spus si nu am citat, e legat doar de realitatea din zilele care le traim...) cand facem comparatii doar unde ne simtim bine... altfel, ne comparam cu toti inaptii din afara, doar la ce le convine... atat.

(citat tot din sursa capital.ro)

„... De asemenea, acesta nu considera ca tara noastra trebuie sa aplice aceleasi sanctiuni care se practica în Europa, afirmand ca: “Nu este obligatoriu sa ne uitam in curtea vecinilor. In Austria, spre exemplu poti sa ai o alcoolemie de 0,5 mg/ml si sa nu patesti nimic”, a incheiat Staicu. ...”

Alcoolemie zici? ... Hahahahaa... Ataaat! Restul e de la sine inteles.

Ce ziceti... e bine? Uraa ... sau hmm... sa vedem cine va profita de asta si dupa sa ne bucuram sau cine stie ce sa mai facem. Banuiesc ca flotari si tractiuni... langa trecerea de pietoni privind cursele si sariturile prin parbrize. Belea senzatie. Sper sa nu vad asa ceva... sincer.

Adio si... viteza placuta fara centura, cu piruete neinfricate pe orice sens, in special pe linia de tramvai, cu 5 semne de veteran (si nu de incepator) ... poate chiar cantaret de... la Roman :-)))) - retraiti momentul placut al ciocarliei bucurestene, cu 5 mobile in 3 maini, niciuna pe volan si la sfarsit sa dam din umeri si sa zambim "inocent" ca acea "tanti" renumita, cel putin in Romania... stiti voi cine: "... cine eu?...hmm, nu am fost eu... semana cu vocea mea".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu